Företaget startade med Åke Johansson som ägare på 1950-talet. Då var det en enskild firma med Åke och Astrid (hustru till Åke) som ägare och en anställd. 1964 var Mauritz Åkesson, son till Åke och Astrid, så gammal att han började arbeta i företaget och det blev alltså två anställda i firman.
Näste son, Berndt Åkesson anställdes i 1968 i firman. Som mest var det fyra anställda i firman fram till 1989 då det var dags för Åke att gå i pension. Han sålde firman till sönerna Mauritz och Berndt som bildade ett aktiebolag med namnet ÅKEssons Bygg i Järsnäs AB.
Versalerna i logotypen står för grundaren av firman och man ville med detta hedra Åke och föreviga firmans ursprung. Begynnelsebokstaven Å:et utsmyckades för att så på vis symbolisera firmans huvudobjekt, ett hus, och de två bävrarna är ett minne från Mauritz och Berndts ungdom då de kallades för bröderna Bäver för att de mest höll till i garaget och mekade med bl.a. bilar och jordbruksredskap. De höll även på med en hel del uppfinningar och byggprojekt. Sen är det ju så att bävrar är duktiga på att bygga så det föll sig naturligt att använda sig av detta i logotypen!